Spritsen

voor ongeveer 30 koekjes

Ingredienten

  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 115 gram witte basterdsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ½ citroen, rasp
  • 1 eetlepel ei, losgeklopt
  • 265 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor dit recept is het belangrijk dat de boter goed zacht is, anders kun je geen mooie spritsen maken. Eventueel kun je de boter kort verwarmen in de magnetron maar laat hem vooral niet smelten. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de boter met de basterdsuiker, het zout, vanille-extract en de citroenrasp in een kom en mix het een paar minuten tot het mengsel mooi romig is. Voeg de eetlepel losgeklopt ei toe en mix nog 1 minuut goed door.

Meng de bloem met het bakpoeder. Zeef het bloemmengsel boven de kom en meng dit door het botermengsel. Leg het deeg als alles gemengd is op het werkblad en wrijf het een aantal malen stevig met je hand uit op het aanrecht. Je zult zien dat het deeg wat witter en soepeler wordt en dat is ook de bedoeling. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter doorsnede. Spuit op de bakplaat zigzaggend lange stroken sprits van ongeveer 4 centimeter breed. Spuit de banen niet te dicht op elkaar want ze rijzen nog in de oven. Het spuiten van de sprits is zwaar werk, het helpt als je de spuitzak halverwege aandraait, zo hoef je minder kracht te zetten. Je kunt ook bolletjes maken van het deeg en deze met een vork iets plat drukken. Bak de spritsen in 20-25 minuten goudbruin. Snijd de spritsen direct uit de oven in stukken van ongeveer 4 centimeter en laat ze afkoelen.

Uit eigen ervaring: misbaksels met een grote M ! Lijkt in de verte niet op sprits ha ha. Gaan absoluut in de herkansing, tips welkom!

Recept uit: Bakbijbel, Rutger bakt van a tot z, van Rutger van den Broek.

 

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “SpritsenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *