Rugelach

Ingrediënten   

voor het deeg

  • 230 gram boter
  • 225 gram roomkaas
  • 150 gram suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 ei en 3 eierdooiers
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 560 gram bloem

voor de vulling

  • 300 gram noten, gehakt
  • 175 gram suiker
  • 1 snufje kaneel
  • 200 gram en 2 eetlepels abrikozenjam
  • 200 gram krenten
  • 200 gram pure chocoladebolletjes (Ik had pure chocoladetaart XXL)

Verder nodig

  • Keukenmachine of mixer die ook kan malen
  • deegroller
  • bakpapier
  • 2 bakplaten ( kan ook met 1 maar dan ben je dubbel zo lang bezig omdat je minder tegelijk kunt bakken)
  • bakkwastje

Doe de roomkaas en de boter in een kom. Klop 3 tot 4 minuten tot het mengsel bleekgeel en in volume verdubbeld is. Doe de suiker en de vanille erbij. Klop nogmaals 3 minuten. Voeg onder voortdurend kloppen het ei en de 3 eierdooiers toe. Schep daarna voorzichtig de bloem en het zout door het deeg. Verdeel het deeg in 3 gelijke delen. Rol met een deegroller het deeg op een vel bakpapier uit tot 3 ronde lappen met een dikte van ongeveer 5 mm en een doorsnede van 20 centimeter. Laat ze een paar uur in de koelkast rusten. Bekleed de bakplaten met bakpapier.

Maal voor de vulling 150 gram suiker en de noten in de keukenmachine tot poeder. Ik heb hier zelf ook de chocolade maar bij gedaan want dat komt verder vreemd genoeg niet terug in het recept. Smelt de abrikozenjam. Neem het deeg uit de koelkast en bestrijk het met de abrikozenjam. Bestrooi het deeg met het noten-chocoladepoeder, de krenten en de kaneel. Rol met een deegroller de vulling in het deeg. Verwarm de oven voor op 165 graden. Snijd elke ronde deeglap in 16 driehoeken (ik heb zelf in 8 stukken gedaan anders vond ik ze wel erg klein worden). Rol elke driehoek vanaf de lange zijde om zichzelf met de vulling aan de binnenkant. Bestrijk de bovenkant van de rugelach met abrikozenjam met behulp van een bakkwastje en bestrooi ze met de rest van de suiker. Leg de rugelach op de bakplaten en bak ze in 20 tot 25 minuten goudbruin. Neem ze uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Uit eigen ervaring

Dit had een Joodse delicatesse moeten worden maar niets is minder waar. Waar het fout gegaan is weet ik niet maar na 25 minuten in de oven zagen ze er nog hetzelfde uit als toen ze er in (en ja, hij stond echt wel aan 😉). Het was best veel werk maar er zat weinig smaak aan en wij vonden ze erg droog. Heeft iemand ze wel eens gemaakt ? Tips van harte welkom!

 

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “RugelachAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *