Focaccia

Ingrediënten

Voor een focaccia van ongeveer 30 / 40 cm:

  • 500 gram meel
  • 2 theelepels zout
  • 1 zakje (7 gr) gedroogde gist
  • 80 mililiter olijfolie (www.olijvenenzo.com hahahahahaha)
  • 2,5 deciliter warm water
  • olie om bakplaat in te vetten
  • bosje rozemarijn
  • zeezout om de focaccia mee te bestrooien

Bereiding 
Meng in een grote kom het meel, zout en de gist.
Voeg  daarna de olie toe en beetje bij beetje het warme water.

Blijf het deeg (met de hand) kneden en voeg er steeds een beetje water bij, tot dat al het water op is.
Ik vind het makkelijker om dit gewoon op het keukenblad te doen, in plaats van in de beslag kom.
Tijdens het kneden, denk je vast, dat het deeg veel te klef is, en ben je snel geneigd er bloem bij te doen. Niet doen! Hou vol en blijf kneden en beetje bij beetje water toevoegen tot dat dat je een makkelijk te kneden deeg krijgt.
Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. ( als je toch liever de keuken machine gebruikt, dan 5 minuten )

Om te testen of het deeg goed is, draai je er een bal van en druk je met een vinger het deeg wat in. Als het deeg makkelijk terugveert, is het deeg klaar. Blijft de deuk zitten, dan moet er toch nog wat langer gekneed worden.

Maak een ovale “plak” van het deeg en leg die op een met bloem bestoven bakplaat. Sla zachtjes op het deeg totdat het ongeveer 30 x 20 cm is. Dek het deeg losjes maar luchtdicht af, met olie ingevet vershoud folie en zet 1 uur op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200 graden nadat het deeg +- 45 minuten heeft gerezen.

Druk na een uur, met een met meel bedekte vinger gaatjes in het deeg. Druk je vinger tot aan de bakplaat in het deeg en doe dit elke 4 centimeter. Zet in elk “kuiltje” een klein stukje rozemarijn en bestrooi met voldoende zeezout.

Bak het brood nu 25 tot 30 minuten in de oven. Als het brood goed gerezen is en lichtbruin van kleur is, is het brood klaar.
Laat iets afkoelen op een rooster voordat u het brood gaat snijden.
Heerlijk met bijvoorbeeld huisgemaakte humus of Italiaanse olijfolie.

mmmmmm van Lidi  !

Tips:

Je kunt een restant flinterdun snijden en onder de grill toasten tot toastjes, je kunt ze wat dikker snijden, insmeren met wat knoflookolie en roosteren tot bruchetta’s, of in grove stukken scheuren, door wat olie met Parmezaanse kaas roeren en onder de grill roosteren tot Parmezaanse croutons.

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “FocacciaAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *