Koninklijke taart

Ingrediënten 

Bladerdeeg

  • 250 gram bloem
  • 140 milliliter koud water
  • 5 gram zout
  • 50 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram koude boter

Sinaasappelroom

  • 2 blaadjes gelatine
  • 8 eierdooiers
  • 130 gram kristalsuiker
  • gerasptenschil van 1 sinaasappel
  • 160 milliliter sinaasappelsap (van ongeveer 2 sinaasappels)
  • 85 gram boter

Garnering

  • 200 gram verse bramen
  • 200 gram verse frambozen
  • 200 gram lychees
  • 2-3 eetlepels abrikozenjam

Kneed de bloem, het water, zout en de zachte boter in een grote beslagkom kort een samenhangend deeg. Vorm er een bal van en laat het deeg, gewikkeld in plasticfolie, 20 minuten rusten in de koelkast.

Leg ondertussen de koude boter tussen 2 stukken plasticfolie en vorm de boter tot een plat vierkant van ongeveer 1 centimeter dik. Verpak de boter in plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast.

Bestrooi het werkblad licht met bloem en leg het deeg erop. Rol het uit tot een vierkant en draai het met een punt naar beneden naar je toe. Leg het stuk vierkante boter precies in het midden op het deeg. Vouw de vier punten van het deeg om de boter heen zodat het helemaal met deeg bedekt is. Rol het deeg dan uit tot het drie keer zo lang als breed is, in één richting. Vouw het deeg daarna in drieën op, zoals een brief.

Draai het deeg een kwartslag en rol het nu op dezelfde manier uit tot drie keer de lengte en vouw het weer over elkaar in drieën. Dit is één toer. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Herhaal deze stappen dan nog twee keer. Je toert het deeg drie keer en laat het na elke toer 30 minuten rusten in de koelkast.

Week ondertussen de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water.

Doe voor de sinaasappelroom de eierdooiers en de suiker in een pan met dikke bodem en klop het mengsel twee minuten tot het licht van kleur is. Voeg de geraspte sinaasappelschil en het sap toe. Zet de pan op een matig vuur en roer voortdurend tot het de dikte van vla heeft. Roer de boter en de uitgeknepen gelatine erdoor en klop enkele minuten met een garde tot de room iets is afgekoeld. Giet de room op en platte schaal of bord. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.  Rol het bladerdeeg uit en snijd een rechthoekige vorm 20×25 centimeter en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd 4 banen uit van 25 centimeter lang en 1 centimeter breed en twee banen van 20 centimeter lang en 1 centimeter breed. Leg 2 banen van 25 centimeter om de 6-7 centimeter op het bladerdeeg zodat je drie vakken krijgt. Met de overige 4 banen maak je een rand om de lap deeg. Bestrijk de stroken met een bakkwast met water zodat ze beter plakken.

Prik gaatjes in de bodem van het deeg en bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.  Bak het deeg 25-30 minuten in de oven tot het goudbruin en gaar is. Laat afkoelen op een rooster.

Smelt de witte chocolade au-bain marie. Hang hiervoor een vuurvaste schaal boven een pan met een laagje zachtkoekend water. Bestrijk de bodem van het afgekoelde bladerdeeg met behulp van een bakkwast met de gesmolten chocolade. Roer de sinaasappelroom los met een garde en vul en spuitzak met een glad spuitmondje en spuit de room op de bodem van het bladerdeeg.

Bedek het bovenste vak met frambozen, het middelste met lychees en het onderste vak met de bramen tot er bijna geen room meer te zien is. Verwarm in een pannetje de abrikozenjam met 1 eetlepel water en bestrijk de vruchten en de taartrand voorzichtig met een kwastje voor de glans.

mmmmmm van Marijtje

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “Koninklijke taartAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *