Karidopita, Griekse walnotencake

Ingrediënten 

Voor de siroop

  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 5 kruidnagels
  • enkele repen citroen en sinaasappelschil
  • 2 eetlepels citroensap

Voor de cake

  • 400 gram walnoten
  • 125 gram volkorenbeschuit, fijngemalen
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 6 eieren, gesplitst

Bereiding

Maak de siroop: breng de siroop-ingrediënten met 225 milliliter water in een steelpan aan de kook. Kook het in ongeveer 10 minuten in tot een niet te dikke siroop die aan de bolle kant van een lepel blijft hangen. Laat de siroop afkoelen.

Cake: maal of hak de walnoten tot kleine stukjes, niet tot poeder. Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter de (vierkante 24×24 of rechthoekige 24×28) vorm. Doe alle droge ingrediënten voor de cake in een kom. Klop met de mixer de boter, suiker en vanillesuiker licht en romig. Voeg de eierdooiers 1 voor 1 toe en mix die er goed door. Klop de helft van het notenmengsel erdoor. Klop de eiwitten heel stijf. Meng de eiwitten snel met de rest van het notenmengsel door het beslag. Giet het beslag in de vorm.

Bak de walnotencake in ongeveer 35 minuten gaar en mooi bruin. Neem de kruidnagels en schillen uit de siroop en giet de koude siroop over de hete cake. Laat de cake afkoelen onder een schone theedoek. De siroop trekt er helemaal in.

mmmmmm van Marijtje

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “Karidopita, Griekse walnotencakeAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *