Gevulde speculaas met amandeltjes

Ingredienten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 150 gram boter
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eieren
  • 25 gram garneeramandelen

Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koek- en speculaaskruiden en het zout. Snijd met 2 messen de boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat. Kneed met koele handen het deeg snel tot een samenhangend deeg en vorm tot een bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Vet de bakvorm in. Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe de amandelspijs in een kom. Breek 1 ei boven de kom en kneed door de spijs.
Bestuif het werkblad met bakmeel en rol met de deegroller ⅔ van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm. Bekleed de bodem van de vorm met het deeg. Schep de spijs op het deeg, laat rondom een rand van 1 cm vrij.
Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm en leg over de spijs. Druk de randen goed aan. Vorm met de garneeramandelen een mijter. Splits het andere ei, roer de eidooier los en bestrijk de speculaaskoek ermee. Bak ca. 35 min. in het midden van de oven.

Mmmmmm van Marijtje

Uit eigen ervaring: je kunt voor het garneren beter eerst het deeg met eieren bestrijken en dán de amandelen erop dan andersom anders schuif je alle amandelen weer door elkaar. Ik wilde Wim en Mar op mijn speculaas schrijven. Daarna moest ik nog bestrijken met ei, niet handig. Je kunt trouwens ook een springvorm van24 cm gebruiken.

Recept van: AH, allerhande

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “Gevulde speculaas met amandeltjesAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *