Boterkoek

Ingrediënten 

  • 375 gram bloem
  • 340 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gramwitte basterdsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • ½ vanillestokje, merg en/of ½ citroen, rasp*

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog wat wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de vorm 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

* de vanillestokjes zijn op dit moment erg duur. In plaats daarvan kun je ook een theelelepeltje vanille-extract gebruiken.

mmmmmm van Marijtje

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “BoterkoekAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *