Boterkoek met spijs van pecannoten

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 375 gram bloem
  • 340 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • ½ citroen, rasp

Voor de vulling

  • 150 gram suiker
  • 150 gram pecannoten
  • ½ ei, losgeklopt

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • ½ ei, losgeklopt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe de helft van het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Zet de vorm met het deeg kort in de vriezer of koelkast zodat het deeg wat steviger wordt. Maak ondertussen de vulling.

Doe de pecannoten en de suiker in een keukenmachine met hakmessen en hak alles fijn. Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Verdeel het spijs gelijkmatig over het deeg en dek het af met de rest van het deeg. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 35 tot 45 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog wat wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de boterkoek 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

mmmmmm van Marijtje

Print Friendly, PDF & Email

0 comments on “Boterkoek met spijs van pecannotenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *